Foto: Marie Hedlund/SR Väst Foto: Marie Hedlund/SR Väst

7 september 2011 Ruukki Sverige AB

Smarta tak från Ruukki varnar för hög snöbelastning

Kanske den så kallade arenan i Vänersborg behöver ytterligare investeringar?

Så här skriver det finska företaget Ruuki i sitt nyhetsbrev:

Ruukki har utvecklat takmonterade sensorer som kan registrera förändringar i takets belastning. Tekniken kan installeras på nya tak eller redan lagda tak där man har använt bärande profilplåt. Innovationen kan användas på villatak, stora lagerlokaler eller arenor.

 

– Vi har utvecklat en fungerande lösning som förbättrar säkerheten i byggnader särskilt på nordliga breddgrader, där taken utsätts för snabba belastningsförändringar på grund av snömassor, berättar direktör för byggkomponenter Jouni Metsämäki på Ruukki. Bärande takprofiler används vanligen i hallkonstruktioner av olika storlek, till exempel i köpcentrum och idrottshallar, flygplatser och industrihallar. Ruukkis smarta tak kan monteras såväl på nybyggen som på redan monterad bärande profilplåt.

Smarta tak övervakar belastningen

Sensorerna som monteras på profilplåtarna ger larm när belastningen närmar sig den högsta tillåtna. Informationen leds sedan trådlöst till en router som styr larmet till en mobiltelefon eller e-postadress. Ruukkis nya teknik ger också information om aktuell belastning och dess förändringar under en viss tidsperiod.

Smarta tak innebär både säkerhet och besparingar

Under de två senaste vintrarna har snömassorna överskridit de högsta tillåtna gränserna på många tak. Att installera tekniken för smarta tak i medelstora industrihallar eller butikshallar på ca 1 000 kvadratmeter kostar ca 30 000 kr. Samtidigt blir det lättare för serviceföretag att prioritera arbetsuppdrag och minskar onödig snöskottning på tak.

 

Ytterligare information, Sverige

Martin Flodihn Ruukki Sverige 
Tfn +46 70 98 33451 
martin.flodihn@ruukki.com

Halmstad 6 augusti 2011

Eftersom jag alltid gillat segelfartyg, ända sedan jag som liten fick trampa Pommerns däck i Mariehamn och af Chapmans vid Skeppsholmen i Stockholm och  
dessutom efter att i flera veckor under april 1961 suttit på grannön till Skeppsholmen, Kastellholmen och dagligen följt upptagningen av Vasa, var beslutet enkelt: mot Halmstad, där finalplatsen för racet ligger 2011.
Så bra också att en av mina bröder bor i den kommunen, så jag fick social samvaro, mat och husrum också.

Nedan finner du ett urval bilder från lördagen, då trodde anordnarna att tiden torsdag - måndag skulle bli runt 300.000 besökare, inte illa i en stad som snart når 100.000 sträcket, just nu 92.000.
Men så har annonsering varit stark i bl a pressen, jag tror tidningen ttela i Vänersborg haft inne deras annons ett halvdussin gånger.

Här finner du länk till evenemangets hemsida 

Evenemangets stora diamant stålbarken Sedov från Ryssland enda fartyget i racet med fyra master och med fullriggning. Ursprungligen byggt,1921,som ett tyskt lastfartyg, Sedov är idag ett träningsfartyg, utbildning sker av kadetter från universiteten i Murmansk , Sankt Petersburg och Arkangelsk. Härligt att se sjömanskunnandet hos ryssarna, man har vrängt rårna mot kajen, för att visa sina fredliga avsikter, i krig skall de alltid vara tvärställda, så man snabbt kan sätta eller reva segel.
För oss som envist kollade på TV-serien Onedinlinjen, 91 avsnitt 1971-1980, får se ett kärt namn dyka upp, Christian Radich fra Oslo, Norge. Hon var med i serien under annat namn.

För deltagarna i racet avslutades på lördagseftermiddagen med en parad från hamnen upp till Stora torg för prisutdelningar.
Här gick allvar armkrok med glatt humör och stort spexande, gatorna var knökefyllda hela vägen av alla som ville se det hela. 

Norsk glädje...kan aldrig stoppas av idioter som "ABB"
Besättningen från Christian Radich anförda av en krabba/hummer, tittar bakåt och får se holländare som spexar
Holländarna gör ett tillfälligt stopp med vovoseler och mycket glatt humör
Snyggaste och stramaste och med ett följe av 40 personer med röda t-shirts och mellanamerikanska rytmer (ursäkta Sedov, men ni var bara strama) gjorde colombianarna på Gloria till min favoritbesättning, se det var en värdigt avslutande trupp som gav publiken glädje.
Segraren i kostymtävlingen måste nog ha blivit holländaren med en Hornlunne fågel i redet, på sitt huvud.

Det blev en helt härlig dag med strålande sol, 25 grader varmt och trångt, men bara glada människor, inte en sur min så långt ögat kunde nå. Fast det var rejält trångt i vissa passager ute i hamnen.

På racets svenska hemsida finner du mer att se och läsa.

Stockros från Monets trädgård Stockros från Monets trädgård

Syd-Koster 12 juli 2011

För mig framstår Koster-arkipelagen som det absolut bästa på hela västra kustsidan i Sverige.
Att bara stosa runt, visserligen fullt på båten ut, men när du promenerar på kuststigarna så blir du ensam.
Välj badplats på västsidan, där finner du skyddade vikar och fina sandstränder, och vattentempen var vid mitt besök helt badbart.

Ett flertal platser finns för den som vill kolla konst av olika sorter, keramik,  tavlor av konstnärer som sommarbebor ön.
Kolla in Kosters webbsida, jag utgår gärna från Ekenäs brygga och följer vägar och stigar så nära kusten jag kan och sedan avsluta på Långagärdebrygga, på nordligaste delen av sydkoster.

För den late finns eldrivna golfvagnar och cyklar att hyra, men då kan du inte gå på alla de fina stigarna och njuta av landskapet och de därbakom liggande husen, som inte ens har farbar väg fram.
Nordkoster överlåter jag med varm hand till andra, exempelvis familjen Båld.

Stockros hos mig, tagen som frö från Nord-Koster 2009, dessa nordkosters stockroser kom i sin tur som frö från Frankrike och målaren Monets trädgård.
Nedan några bilder från mitt besök.  

Stor badstrand och lite med folk vid ettiden på dagen
Det finns många sätt at ta sig fram på
Bara ett litet sund, som smalast kanske 80m skiljer syd från nord
Mitt råd om du inte varit på Kosteröarna, tag dig dit och njut

Gimo Dammen 1 juli 2011

Först skördar statliga Sveaskog, sedan svedjebränner de för att få fram sådana arter i faunan som inte annars växer upp.
Det jag som vandrare och miljövän vänder mig mot är två delar av detta.

Att ytan de bränt av, är cirka en kilometer bred, och 500 meter djup där Upplands- och Sverige-lederna går rakt igenom området.
Man har visserligen lämnat en kort trädkorridor mellan svedjan och sjön, men vandringsleden går rakt genom det förbrända, på denna plats.


Det andra och mest graverande är att sex mannar som gick och återplanterade i askmassorna, är ryssar.

Jag anser nog att statliga Sveaskog, som vi alla äger, som anlitat en svensk underentreprenör, borde ha skrivit ett avtal med denne om att använda sig av de arbetslösa som finns i Sverige.

 

Så här sa Håkan Juholt när han var i Almedalen 8 juli, enligt TT:s Peter Wallberg.
S-ledaren liknar delar av arbetsmarknaden vid Hig Chaparall, ett laglöst vilda västern.

Han vill att Migrationsverket ska granska alla företag som fått anställa utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare för att kontrollera att de löner som uppgetts också gäller.
-Annars ska kraftiga vite utgå till företagen, därför att det är organiserad lönedumpning som pågår som regeringen bara ser genom fingrarna på, säger Håkan Juholt.

Min slutkläm, till min partibroders uttalande är, kolla våra egna (statliga) företag hur de går tillväga i sitt tänk om att ta hit folk där svenska arbetslösa borde använts. 

Fem fall av fylleri under Aqua Blå skriver ttela 7 juni

Under lördagskvällen och natten till söndag omhändertogs fem personer för fylleri.
Enligt polisens inre befäl i Trollhättan är det mer än vad det brukar vara under en helg i Vänersborg,
men samtidigt inget anmärkningsvärt för att vara en festival.
Polisen säger att det har varit relativt lugnt under Aqua blå-festivalen.
---
Jag anser nog att fem fylleraster på tre dygns festivalanda från 10 till 01.00 varje dag och med så många tusen besökare kan inte anses som annat än anmärkningsvärt lite.
Nog var detta en solig festival, vilket lördagens patrull säkerligen kan intyga. 
En festival till vattnets ära, alldeles i kanten av Vänern i centrala Vänersborg.
Tusentals besökare njöt av aktiviteterna. Poliserna njöt med deltagarna och den kontakt han och kollegan fick med allmänheten inte att undra på, då patrullen nästan var på hemmaplan, de kom frånTrollhättan.
Karl-Gerhard Korse 77år ung, tog sig fram och åter över hamnkanalen. Han sa att det var 18 grader i vattnet, och sjöng taktfast "a la playa..."
Ensligt den lilla stugan ligger. Man väntar sig nästan att Hans och Greta kommer fram. Inget rinnande vatten, men el och tele, anno 2011, Det går fortfarande att leva som för hundra år sedan, för den som så önskar.
Räv på öppet gärde, kraxar korpen hest. Räv på öppet gärde, kraxar korpen hest.
7.0 stark, men svagt gjort att skicka den i mitt dike 7.0 stark, men svagt gjort att skicka den i mitt dike

Kopparbärsen, med systembolagsstyrka i mitt dike, nej tack.

En krona kan bli fler i min plånbok.

Skämmigt förfarande av en bilburen person, att tro att en aluminiumburk försvinner.

 

Det finns både fingeravtryck och DNA, sa en mig närstående polis om burken.

Korv och mos
Korv och mos

14 februari 2011

Det sägs att skoleleverna på sina håll slänger ända upp till 40% av skolmaten.
Men då sker det i återvinningstunnor.

Här har okänd huvudman, slängt halv korv och halv portion mos i snödriva på Gestadsvägen. 

OK det är kallt denna vinter så något djur kanske kommer åt maten.
Pappkartongen bryts väl ned om två till tre år. 

Dessvärre kommer plastgaffel och kniv att vara kvar så länge, att de finns kvar i naturen efter att den (idag) okände huvudmannen, lagt ner huvudet, den delen som hjärnan sitter i, för gott. 

Håll Sverige Rent var en kampanj som kanske borde återstartas.
Här kan du läsa om en annan liknande kampanj, Ett skräp om dagen

Skogs Mulle har väl de flesta barn sedan 70-talet träffat på, här kan du läsa mer.