Vänersborgs Ishall den 2 och 4 september 2011

5-6 resultatet på fredagen                                                      3-1 resultatet på söndagen
(2-1, 2-3, 1-2) skott 26-28 (9-9, 13-12, 4-7)                            (0-0, 2-0, 1-1) skott 40-21 (10-10, 19-7, 11-9)         Ringerike Panthers

Fredag
08.06, 1-0, kommer när hela första femman trampar på och snabba pass omsättes av Svante Flood och Jesper Nordlander till Markus Andersson framför mål, som gör lagets första spelmål för säsongen. Var skall inte kocken vara om inte med sleven i grytan.
09.24, 1-1, förlorad tekning i egen zon, pucken bak till vänsterback, skott i bortre krysset, Fredrik Johansson helt skymd av flera spelare.
13.00, 2-1 PP1, Andreas Nordlund kommer med högt upp i anfallet levererar skott som William Frölin från nära håll kan få i mål.
21.05, 2-2 BP1, skott kommer Johansson räddar, hans högerback ser inte pucken och densamma trycks in i målet, när det är sex sekunder kvar av spelet i numerärt underläge.
21.16, 2-3, Johansson i målet är allt för långt i sidan av målet när skott avlossas från hans högra tekningscirkel, nästan i nedre kanten av densamma, det blir kanske en tredje dels öppet mål i bortre, där pucken hamnar.
23.55, 2-4 BP1,  Johansson får sidledsförflyttning, en isare vid stolproten.
24.36, 3-4, Andreas Törnqvist levererar och Flood sätter en isare stolpe in. 
39.27, 4-4, på Frölins ass. kan Wallin från sin backplats prickskjuta, precis så hårt som vi vet han kan, men som vi allt för sällan får se.
43.58, 5-4, förstafemman har liten lekstuga i anfallszon och till slut blir norskarna stillastående  Blom levererar assist och Nordlander skjuter rakt upp i nättaket.
46.28, 5-5, tappad puck på anfallsblå ger två norska anfallare mot en back , diagonalpass ger Ringerike nästan öppet mål.
59.31, 5-6 gör Ringerike segermålet.

Nog lyste matchoträningen igenom, många händer och fötter hade det svårt med tajmingen i VHC-laget.
Av lagets tre femmor kan sägas att den första ser mycket klar ut redan. Den vilja över hela isen som VHC visade var skön att se.
I första femman spelade, backar Andreas Törnqvist-Rickard Blom, forwards Svante Flood-Markus Andersson-Jesper Nordlander.


Tydligen satt VHC-laget kvar i omklädningsrummet rent mentalt, i början av andra,  för hej vad det gick undan, de fyra första minuterna.
Det enda negativa om matchen kan sägas vara isen, ismakarna hade inte lyckan med sig, i slutet av perioderna orkade knappt pucken glida på isen för all snö.

För mitt VHC, en klart godkänd första träningsmatch.

Första femman

Söndag
34.39, 1-0 PP1, Johan Wackfelt och William Frölin förser Tobias Lundqvist med pucken som han snyggt vinklar in i mål, vilket blir hans första i A-lags tröjan.
36.46, 2-0, Rickard Blom långt pass upp längs centrallinjen till anfallsblå där Jesper Nordlander trampar ifrån uppvaktningen.
47.24, 2-1 BP1, förlorad tekning i egen zon till höger om mål, pucken snabbt bak, direktskott strax över isen mot målets bortre stolpe, Holmqvist hinner inte ner med plocken.
59.46, 3-1 PP1, efter många möjligheter får Markus Andersson göra ett efterlängtat mål, ståendes alldeles framför målvakten skickar han in Wackfelts passning förbi backen då målvakten är förbispelad och försvarande back inte bringar några bekymmer för Mackan.

I första periodens trettonde minut gjorde Kim Holmqvist tredubbla räddningar, hans räddningar parad med den snabbhet han besitter i förflyttningar räddade laget när uteförsvaret var för snällt längs egen blå.
VHC tar intiativ från första nedsläpp i en jämn period. Ringerike släpptes inte fram till avslut, det dröjde nog dryga fem minuter innan Holmqvist fick känna på pucken ordentligt.

Gustav Nyqvist, fri görs ner bakifrån, i minut 38, straff döms, en straff som han själv lägger. En bra straff där han genom ern dragning får ner målvakten men sista lyftet av pucken blir inte tillräckligt och målvakten räddar.

Andra perioden med härlig skridskoåkning och stort VHC-hjärta med engagemang i hela VHC-båset, vilket var gott att höra och se i en period där chanserna för VHC avlöser varann.

Gustav Nyqvist straff

Hemmagänget inleder tredje något passivt och till slut får Ringerike chansen i PP1 när laget blir allt för passivt i egen zon och kommer i tidsnöd med puck och motståndare.

53.14, VHC-coachen tar timeout, efter att Ringerike fått åka lite allt för oattackerade i mittzon och hemmagängets försvarszon. Det blir en viss förbättring efter timeouten.

2-0 GWG
3-1 spiken i kistan

En härlig helg, som inleddes med att min 77:a och hans sambo fick barn, välkommen får jag säga till Elis Höglund Kennberg.
Samt även ett varmt välkomnande till de nya VHC backarna som värvats till denna säsong, ni gjorde skillnad, i båda matcherna. 

28 augusti 2011 inför första träningsmatchen Vänersborgs HC - Ringerike Panthers

Två av flera duktiga juniorer som är med på A-lagsträningarna och som jag tror kan få en plats framöver i laget är Fredrik Svensson och Mattias Gardebrandt, här finns potential. "Gardis" inställning till träning och skridskoåkning bör ses, och anammas av alla. Jag tror han kan göra stor succé framöver i seriespelet, hans ödmjukhet inför uppgiften gör honom stor redan idag.

 

Om de gamla, ursäkta uttrycket, rävarna, är jag fullt medveten om vad de kan. Men när Mattias "Berra" Torstensson vinner en tekning i samband med pågående träning, då är det ganska otippat, den killen upphör aldrig att förvåna mig och utvecklas gör han år från år, det är stort anser jag. Jonas Karlsson som inte fick så mycket speltid förra säsongen, ser ut att ligga före den träningsdos han hade vid denna tid förra året vilket lovar att han kan komma tillbaka till den Jonas vi upplevde innan hans norska äventyr.


Om våra nytillskott skall inte sias allt för mycket redan nu, det skall de få visa på isen. Men av det jag så här långt sett, är det klart att våra nya backar kommer att ge våra målvakter mindre att göra, samt att de kommer att servera våra forwards mer att göra, då det är spelskickliga och tekniskt drivna killar. Den bestämdhet och glädje laget visar på och vid sidan av isen, gör att jag ser en ljus framtid.

Att redan idag spekulera om en tabellplacering kan vara lite övermaga, men självklart måste laget och föreningen han en stark tro på kval till ettan. Jag återkommer gärna efter träningsmatcherna med en djupare analys, av vår lags potential.

Redan onsdag 31 augusti kl. 19.30 är det internmatch följd av träningsmatch mot norska Ringerike på fredagen. De har då redan tre träningsmatcher i benen, varav Grästorp den 1/9.

Så mitt råd till vårt lag måste bli, håll ihop grejerna, spela brett och attackera längs centrallinjen. Spel i mittzon är out of the day.

Jonas Andersson, pucken mitt i plocken.
Andreas Törnqvist i nya träningsstället visar att han har bra skjuts på pucken.
William Frölin och Jesper Nelimarkka, målvakt Fredrik Johansson
Lagledaren Janne Bergström vill inte bli "skjuten" av kameran
Genomgång av övning
Bilden av Dennis Johansson sammanfattar väl, kvällens övningar som stavades koncentration. Härlig att se.

Vänersborg 18 juli
Kim Holmqvist klar för Vänersborgs HC, skönt att jobb biten löste sig

Snacka om att VHC har det förspänt på målvaktssidan,  Kim, Fredrik Johansson och Jonas Andersson, en trio som kan få det att svänga rejält kommande säsongBakom en backbesättning som skalats upp i kvalité sedan föregående säsong.

Där trion Andreas Törnqvist, Christoffer Brunberg och André Johansson, kommer att tillföra mycken kunskap till laget.
VHCs försvarsbesättning  har redan en kunskapsmassa som heter duga, med lagkaptenen Mattias "Berra" Torstensson i spetsen, vad för positiviteter kommer ur detta frågar jag mig. Troligen ett par nyförvärv till, av för VHC högsta klass.

Andreas, hockeyskolad i Mariestad BOIS, Christoffer med ursprung i Trollhättan som varit runt redan i så unga år (han är bara 93:a), Ore uppe i Furudal (J18 I+Elit), THC (J18 I) och Borås (J18 Elit) och André från Viking i Hagfors.
Christoffer och André har s k sommarkontrakt, vore kul om de i slutändan kunde ändra dessa till ett ordinarie kontrakt.

Min förhoppning är att Andreas kan lyfte sig till den nivå han hade innan den senaste säsongen, där han spelade i trean för Töreboda.
För i denne spelares händer och fötter  finns kvaliteér för högre divisioner, om viljan finns.

VHCs Svante Flood, sen sån stil han har. VHCs Svante Flood, sen sån stil han har.

Aqua Blå - en vattenfestival i Vänersborg 3-5 juni


Vänersborgs HC storsatsade på höga hopp, men istället för vattenlandning, hade man Big Air kudde att landa på.

Alla deltagare fick 10.0, då svårighetsgraden är det första hoppet.

Där däremot de efterföljande oavsett om hopparna tog sig från 4 eller 8 meters avsatsen klarades enkelt, oavsett kön och åldern på deltagarna.

PS,  Flooden hoppade från 8 meters nivån, så det blev ingen tavla målad där inte.

 

Nedan följer ett flertal hoppbilder, men avslutningsvis vill Sportchefen Patrik Duretic ha sagt: vi har tillhandahållet den största attraktionen på Aqua Blå. Kul med så jättemycket folk. 


Han och kanslichefen på VHC Jörgen Linnarsson riktar samtidigt ett stort  tack till John Larsson, Marie Josefsson, Urban "Team Tivoli" Blücher, Kevin Jansson, Jens Öberg, Anders Burman och Ingemar Vänerlöv.

Även ett stort tack till ANA och Peter Utter.

PS tråkigt nog har Oskar Aderum valt att ta ett try-out kontrakt med Grästorp. Då Frölunda inte ville teckna fortsättning med honom.
För hans personliga skull hoppas jag han tar en plats och får spela, mycket. 

Uttern från Vattenpalatset hade smitit ut, för att leka gillar alltid en utter.
Viktor Fasth Viktor Fasth

Söndag 15 maj 2011
Final Sverige-Finland 1-6
 

Viktor Fasth , utses i sitt första VM  till VMs mest värdefulle spelare, MVP.

"Faen" sa Calle  Johansson i direktsänd  TV3, när TK förlorade finalen mot Finland, med 6-1, om utespelarna som inte såg till att hålla ner siffrorna i matchen om guldet.
-Någon form av stolthet måste man ha. Varför står de inte upp för Viktor Fasth, när han stått upp ett flertal gånger och räddat laget.


Den nya Mårtska spelstrategin, misslyckades efter att finnarna 7.7 seklunder före andra pausen tog ledningen med 2-1.
Ett flytmål, när pucken tar på Petraseks handske och ger fritt fram för Finland.

Pär Mårts efter matchen: - vi hade handbromsen i , de får för enkla mål, vi har inte kraften kvar, vi förtjänade inte riktigt att kunna vinna, finnarna kramade musten ur oss i tredje. Målen får inte ske som de sker i tredje.

Då avser Mårts finnarnas 3,4,5 och 6 och de ges bort genom att allt bra försvarsspel från forwards och backar är totalt väck med pusta. Tydligen klarade inte TK av den extra hårda forechecking som finnarna tog sig före i tredje perioden.

TV3s tittare utsåg även Viktor till matchens lirare i TK och vid vinstöverlämnandet frågade Niklas Jihde, hur det känns.
Tomt, var Viktors korta svar. På Jihdes fråga om han om en tid skulle kunna njuta av silvermedaljen, blev svaret: nej.
Niklas Wikegårds kommentar: -jag blir alldeles gråtögd, vilken vinnarskalle den killen har. 

Viktor Fasth Viktor Fasth

Onsdag 11 maj 2011 kvartsfinal SVERIGE-TYSKLAND

VIKTOR, fick  förutom första perioden en ganska lugn resa mot tyskarna i sin tredje match mot Tyskland.

Under långa perioder av matchen var det vänersborgssonen Viktor Fasth som höll kvar Tre Kronor med ett flertal kvalificerade räddningar i matchen.

– Jag tycker att vi gjorde en godkänd insats. Men det var för att vi vann. Nu ska det bli skoj att få spela semifinalen, säger Fasth.

• Är du säker på att du får stå?

– Nej. Men jag hoppas det.

Rent statistiskt var det Fasths sämsta match, och det säger mer om hur det svenska försvaret spelade: Fasth kom in i matchen med en räddningsprocent på 98,26 och 0.50 insläppta per match. Och bokfördes för 94,6 i räddningsprocent mot tyskarna - plus en assistpoäng när Patrik Berglund pricksköt 2-1.

Utespelarna blixtrade till ibland: Niklas Persson lurade tyske målvakten Dennis Endras med en dragning och gjorde 3-1. Exakt 3.40 senare förvaltade Loui Eriksson ett läge i power play till 4-1.

Martin Thörnberg stängde matchen med sitt 5-2, sedan Berglund skjutit på Magnus Pääjärvi-Svenssons passning och Endras lämnat retur.

Men bortsett från de knappt fyra minuterna plus ytterligare några i första perioden, bjöd Tre Kronor på allt annat än bra spel i VM-kvarten: dåligt tempo, duttigt och slarvigt passningsspel, dåliga uppspel, fantasilöst anfallsspel och ett spel i numerärt överläge - bland annat två minuter i spel fem mot tre - som garanterat inte fick de tjeckiska scouterna på läktaren att darra.

"Ovan klippt ur Svenska Dagbladet 12 maj 2011  

Janne Bengtsson "

Viktor erhöll en, borde fått minst två assist,

han borde även haft en andra assist på det andra troligen också på tredje målet.
Det visar hur vi i Vänersborgs HC alltid tänkt från 1980-talet och framåt, om vikten av målvaktsarbetet som en del i inte bara defensiven utan också i offensiven. 

Guldpucken Guldpucken

Måndag  9 maj 2011

Viktor Fasth 2011 års G
uldpuckenvinnare
inte bara bästa målvakt, Honken priset, utan nu även bäste hockeyspelare i Sverige.
Säkerligen har han  minst ett pris att hämta på Idrottsgalan 2012.


Guldpucken delades ut efter sista mellanmatchen, TK-Canada som förlorades med 3-2, en match som gick för fullt två första perioderna fram till 2-2, för att därefter tappa fart, målvakt i matchen var Ersbergs, mycket bra.
Viktor hade blivit beordrad ledighet i denna match. För att som Mårts sa, -han ville få igång Ersbergs inför kvartsfinalspelet.


Det här var Viktors kommentar i direktsänd TV3, till Expressens reporter som delade ut priset,

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns overkligt. 

 

Här är de verkliga föregångarna, sug åt dig ordentligt:
2009: Jonas Gustavsson, Färjestad
2008: Stefan Liv, HV71
2007: Per Svartvadet Modo
2006: Kenny Jönsson Rögle
2005: Henrik Lundqvist Frölunda
2004: Johan Davidsson HV 71
2003: Niklas Andersson Frölunda
2002: Henrik Zetterberg Timrå
2001: Mikael Renberg Luleå
2000: Mikael Johansson Djurgården
1999: Daniel och Henrik Sedin Modo
1998: Ulf Dahlén HV 71
1997: Jörgen Jönsson Färjestad
1996: Jonas Bergqvist Leksand
1995: Tomas Jonsson Leksand
1994: Peter Forsberg Modo
1993: Peter Forsberg Modo
1992: Tommy Sjödin Brynäs
1991: Thomas Rundqvist Färjestad
1990: Rolf Ridderwall Djurgården
1989: Kent Nilsson Djurgården
1988: Bo Berglund AIK
1987: Håkan Södergren Djurgården
1986: Tommy Samuelsson Färjestad
1985: Anders Eldebrink Södertälje
1984: Per-Erik Eklund AIK
1983: Håkan Loob Färjestad
1982: Patrik Sundström Björklöven
1981: Peter Lindmark Timrå
1980: Mats Näslund Brynäs
1979: Anders Kallur Djurgården

Jag får hoppas att Viktor, som var märkbart tagen vid utdelandet, hinner smälta i vilket sammanhang han ingår, före kvarten mot Tyskland.

Ett jättegrattis till dig från en som sett dig spela hockey sedan hockeyskolan,
men mest från din tid, när du kom åter från hockeygymnasiet och spelade med Vänersborgs HC i tvåan och 2STAD Cobras i tvåan och ettan. 

Viktor Fasth Viktor Fasth

Matchens lirare TK-USA onsdag 4 maj 2011

Viasats ochTV3s tittare valde Viktor före Patrik Berglund (2 mål och 1 ass), härligt att tittarna inser/anser försvaret vara viktigast. 


Eller som en viss Peter Andersson, VHC-tränare sa mig  efter en division två match och efter att målvakten Kim Holmqvists gjort ett flertal ekvilibristiska räddningar,
-utan försvar ingen offensiv.

 

Viktor var lätt förkyld kvällen innan och gick ovanligt tidigt till sängs.
Rumskompisarna körde AC och då blir luften lite väl "oorganisk".

Jag råkade ut för detsamma i ett hotell på ön Lido i Venedigbukten, ett problem som snabbt försvinner när du får komma ut i den vanliga luften.

Dagen efter står han upp och presterar, ett härligt målvaktsspel, tillsammans med alla utespelare bildade han ett ramstarkt och intelligent försvar.
Något som gav Viktor en bra resa.
Kan man inte annat än beundra killen?

Nu är han uttalat Mårts förstaval och NHL-klubbarna sitter i rad på läktaren och har kollen. 
Samtidigt har Viktors agent, behagat masat sig ner till Kosice.

Jag hoppas personligen att Edmonton vinner dragkampen. Exempelvis NYR, är ganska ålderstiget och med en tränare Turtorelli, som har sett bäst före datum, i taktisk disposition.
Det som talar för NYR är att med den dubbla svenska målvaktsbesättningen, kan laget få ett rejält lyft.

Oilers har senaste säso satsat ungt och fräckt, vilket på sikt kan löna sig, därför tror jag mest på dem. 
För är det något jag förstår Viktor gillar, så är det utveckling och att ha mycket att göra.
Det senare lär det bli en del av i Oilers även kommande säso för deras målvakter.
---

Ett stort grattis till spelaren med ett av de största hockeyhjärtana, Linköpings Andreas Jämtin, som denna dag fyllde 28 år.
Hoppas han kommer till spel på fredag 6 maj mot Frankrike, och jag säger bara det, -stackars fransmän, han kommer att göra dem trötta. 

Ledarstaben Ledarstaben

Måndag 2 maj 2011
Vänersborgs HC satsar hårt, eget och med spetskompetens inför div. II 

På Peter Anderssons axlar 
lägger Sportchefen och VHC huvudansvaret för A-laget kommande säsong 11/12.
Med Peter och assisterande tränarna Urban Blücher och Emil Zingmark, vid rodret och dessutom, lagledare sen tidigare Jan ”Loka” Bergström och materialansvarig John Larsson, blir det hela en stark  uppställning.

Delvis en ny konstellation säger Peter: -jag och Zingis har ju kamperat ihop tidigare på juniorerna och senaste säsongen kom han med in i lagledningen från jul och framåt. Vi har en ömsesidig respekt och har en stor samsyn på hockeyn.

Upplägget på barmarken är lite annorlunda inför issäsongen, fortsätter Peter. Vi har lärt oss lite mer i tränarteamet senaste säsongen. 
 
Spelarna har tagit till sig, detta med förbättrad träningsdos och allt sedan juluppehållet 09/10, har alla varit fokuserade. Inför säsongen måste vi vara ödmjuka inför uppgiften, och vi lägger stort träningsansvar på spelarna.

Emil Zingmark med sin mångåriga erfarenhet från division ett toppen, med Borås.
Han kommer denna säsong att satsa 100 % på sitt uppdrag som assisterande till Peter. 
-Jag och Peter funkar bra ihop, och jag känner en stor lust inför den kommande säsongen. Urban och jag kommer att stå bakom Peter i båset och hetsa upp respektive lugna ner honom, när så behövs.
-Dessutom kommer jag att sätta alla skott i krysset under målvaktsträningen och utlovar att han skall visa VHCs målvakter att de inte är världsmästare, säger Emil med glimten i ögat.

Kommande säsong kommer Urban att få en utökad roll. Om han förra säsongen var en ”allt-i-allo”, så får han nu rollen som assisterande tränare, där hans stora hockeyengagemang blir en viktig del i båset.

Sportchefen om sin nya tränartrojka: -fanns inget annat. Här får laget kontinuitet i ett arbete som påbörjades inför 09/10 som nu fortsätter med en färdig ledarstab redan i april månad. 
-Jag är helt säker på att Peter, Emil och Urban kompletterar varandra, de kommer att ha stor nytta av varandra. Viktigt med kontinuiteten med både egna spelare och ledare ur VHC-leden, samt spelare utifrån som flyter in och blir VHCare, det blir intressant att följa laget i kommande seriespel.
Tränarteamets spelrecept kommande säsong skall vara att fortsätta den frejdighet man visat på hemmaplan även på bortais. Samt fortsätta göra mycket mål, men se till att minska antalet baklängesmål. Spelarna har köpt konceptet och vi har ett go i laget, vi kommer bara att bli bättre, avslutar VHCs Sportchef., avslutar Patrik Duretic.

Tränarteamet och Duretic har sett att laget måste upp i större träningsdos och att ge mer individanpassad träning. Barmarken kommer att ske i grupp minst fyra gånger per vecka, varav två av dessa håller Reijo Isokallio på Motionspalatset i, på individbasis blir det än fler träningar.

Mjölksyretest
Markus Andersson Markus Andersson

Så här uttrycker Markus Andersson, med sin erfarenhet från Mariestad och Kungälv sin syn.
"Mackan" som föregående säsong, spelade 35 matcher, gjorde 25 mål och 30 assists.


-Försäsongsträningen för VHC 11/12 har tagit ytterligare ett steg åt rätt håll.
Träningen har trappats upp och liknar sommaren 2011 en sommarträning för ett division 1 lag. 
Blandningen mellan kondition, spänst, snabbhet och styrka kommer göra alla till bättre hockeyspelare.
I dagens hockey krävs ett stort och hårt arbetande hjärta. Spelet är snabbare, tuffare och rakare.
Av egen erfarenhet, för att nå division 1 så är vi träningsmässigt helt rätt på väg.

Nu kör vi stenhårt och kommer väl förberedda, till en rolig och tuff säsong 11/12, avslutar Markus.

Viktor Fasths VM-debut måndagen 2 maj 2011 var 100%-ig

Han blev vald till matchens lirare av TV3s tittare, han fick hela 94% av rösterna. Mycket beroende på att det var han som räddade TK i första perioden.
Matchen slutade 3-0 till Sverige.

Så här sa han själv efter matchen till TV3s Niklas Wikegård:
-Vi kommer ut nervöst i första för att i andra och tredje spela helt annorlunda, vi äger dessa perioder.
-Jag hade fjärilar i magen inför matchen, (en match han vetat om i tre dygn att han  denna kväll skall debutera i).
-Det kändes ändå fräscht och bra i kroppen.

-För mig är det viktigast att jobba med så lite rörelse som möjligt, samtidigt med så stor kroppsyta mot pucken som möjligt.

Viktor som efter matchen också passade på att strö lovord över sina målvaktstränare och sin mentala coach.
Han berättade att man med zoomkamera granskar hela matchen med fokus på hans målvaktsarbete och efter match analyseras matchen ur målvaktsperspektivet, både i AIK och TK och behöver utespelare få information om olika händelser så tas de in i samtalet.

På frågan vad är skillnaden mellan spel för AIK och motståndarna i VM, blev hans svar: -speciellt på returerna, där är de skickliga att skymma puck.

Hur han trodde att Pär Mårts skulle välja målvakt framgent, blev hans svar, -jag kan bara påverka genom mitt spel.

Viktor avslutar genom att säga att det är en stor ära och få förunnat att få spela för Tre Kronor.

Pär Mårts Pär Mårts

Pär Mårts och hans uttalanden om Viktor efter TK-Tyskland och TK-Ryssland före VM,

där han i intervju sagt mig: -

Viktor Fasth känns tryggt, inga stora rörelser. Spelar man bra, stärker man sina aktier, längre fram. Mer än så ville inte Mårts säga om Viktors chans till spel i Tre Kronors VM-lag, i samband med första matchen mot Tyskland den 6 april.

 

Därefter spelade Viktor ytterligare en mot tyskarna, dessutom mot Slovakien 13 april, mot ryssarna i Malmö 21 april och Finland 23 april.
I Malmö sa Pär Mårts om Viktor efter matchen: -att han blir bara skickligare och skickligare.

 

Jag kan inte tolka Mårts på annat sätt än att Viktor är en av de målvakter han satsar på i VM. 

För mig känns däremot Anders Nilsson från Luleå ganska  kall. Erik Ersberg är KHL-mästare och borde ganska naturligt vara Mårts förstaval.
Henke Lundqvist lät så negativ, -"inga uttalanden", efter att han åkt ur med Rangers mot Washington. Sen skall han till läkare och kollas, så han verkar kall också. (Nu den 27 april vet vi att Lundqvist tackat nej, inför läkarbesök och hans ledning har en önskan om att han skall vila upp).

Jag tror att Viktor är den typ av  målvakt som Mårts vill ha. 

.

Tre Kronor- Ryssland 21 april 2011 Malmö Arena

Tre Kronor-Ryssland 21 april 2011, 2P.

Efter landslagsdebuten Efter landslagsdebuten

Viktor Fasth får sin chans

hos Pär Mårts, han har fått en inbjudan till dubbellandskamperna mot Tyskland.

Dessa går 6 april i Halmstad Arena start 19.30 och 8 april i Scandinavium start 19.30.


Han blir därmed den förste VHC:aren i Sveriges förnämsta och käraste landslag,
ett stort grattis.
Hoppas han får mycket isstid, det är han värd.
--- 

Grattis Viktor

bättre kan inte ett målvaktsspel göras över 60 x 4 = 240 minuter.
Nu måste Mården,  ge dig chansen i Tre Kronor, snacka om stabilt målvaktsspel.
Var i Elitserien eller KHL och NHL, finner du en målvakt som är 97 %-ig, över fyra matcher.

Här kan du läsa min intervju med Viktor den står att finna under den 19 februari.

Sitter i plocken Sitter i plocken

Viktor Fasth Tre Kronor-Ryssland

Sverige-Ryssland Malmö Arena torsdag 21 april 2-4
(0-2, 2-0, 0-2) skott 34-34 (9-12, 14-10, 11-12)
Räddningar Viktor 90%,  Evgeni Nabokov 94%

Första matchen i Czech Hockey Games med alldeles för många utvisningar TK 7x2 och Rus 6x2.
Ryssarna med världslirarna Morozov och Zaripov effektiva i PP, två mål. TK ineffektiva i PP, inga mål.

Tomas Sandström var kvällens Legendar i Malmö och fick släppa den symboliska pucken till första nedsläpp.
Tomas Sandström

 

Första räddningen efter 1.09
Första räddningen gör Viktor efter 1.09, #49 Evgeni Artyukhin/SKA

Tom Wandell
#3 Tom Wandell/Dallas, får TKs första möjlighet

#49 Evgeni Artyukhin
#49 Evgeni Artyukhin/SKA, får rejäl Viktor-kontakt

TK tryck
TK tryck med #23 Niklas Persson/Neftekhimik, #91 Magnus Pääjärvi/Edmonton och ryske målvakten Nabokov håller tätt i PP.

Stöt räddning
Räddning med stöten när #91 Vladimir Tarasenko/Sibiry avlossar skott obehindrat

0-1
Ryssarna gör första målet, 0-1 genom #95 Alexey Morozov/AK Bars Kazan som skjuter från halvdistans i TKs BP

0-2
0-2 #25 Danis Saripov/AK Bars Kazan hittar utrymmet mellan Viktors plock och benskyddet

Höjdarräddning
Kvällens högsta plockning

En in och en ute
#15 Mattias Sjögren/Färjestad håller sig på banan och #36 Carl Gunnarsson/Toronto kollar video

Alexander Burmistrov
Viktor får vanten på innan #16 Alexander Burmistrov/Atlanta hinner ställa till något,
därefter har TK PP2 i nästan en minut men kommer inte till några avslut

1-2
Det dröjer till 29.15 i andra när TK har PP1 när målspottaren #20 Martin Thörnberg/ HV och TK denna VM-försäsong kan reducera

2-2
TK är rejält på gång och 30.03 är kvällens fartigaste spelare, #91 Magnus Pääjärvi/Edmonton brottas framför mål och kan peta in pucken vid bortre stolpen

Svårt hitta pucken?
TK rejält på efterkälken när Artyukhin är framfusig

Alexey Morozov
Sista ordet fick Viktor mot ryssarnas stora stjärna #95 Alexey Morozov denna kväll så länge han var på isen, Morozov satte visserligen slutmålet 2-4 i tom kasse 59.32, när Viktor lämnat densamma när Mårts och laget gick för utjämning.

Pär Mårts
I greenroom efter matchen sa Pär Mårts om Viktor att han blir bara skickligare och skickligare. Vi gav ryssarna för mycket tid i vår zon och var lite illa ute. Mårts var besviken över att som han sa, -vi inte släppte på handbromsen. Så efter detta blir det att se på video varför det inte kuggar in för vårt lag.

Viktor om sin insats: jag tog något friläge, helt OK. Ryssarna är duktiga på att hålla i puck så det gäller att ha tålamod, våra utvisningar gjorde att ryssarna tog över matchen. 
Kvällens TK lag bestod endast av 9 utespelare från föregående vecka, så jag pratar mycket med de nya backarna under match, säger Viktor.

Detta var den mest kvalificerade motståndare jag och TK mött, med många individuellt skickliga. 
Slutklämmen från Viktor blir, -vi torskade då är jag inte nöjd

 ---

Viktor håller nollan övertygar Mårts


Nedan kommer bilder med korta kommentarer från matchen mot Tyskland i Scandinavium 8 april 2011, 2-0
Viktor räddade 37 skott. Men först ett par intervjuer.
Mårts säger efter matchen att han sett Viktor över hela säsongen ett flertal gånger och han gillar det lugn och den trygghet som Viktor visar upp. Men internationell hockey har en lite annan struktur.
Han tycker att Viktor inte kunde gjort det bättre, han höll ju nollan. 
Pär Mårts
Om matchen tycker Mårts att man i första inte kom innanför försvaret hos tyskarna. För att i andra spela mycket bättre, men att man i tredje dessvärre inte orkade. Lagets ungdomlighet gör många gånger att man saknar lite i puckmottagning och leverans. Vi har spelat mycket boxplay och gjort det bra. Tänk på att vi haft 5 juniorer och ändå är det inte lätt att slå Tre Kronor.
 
Nästa färdväg för Viktor blir enligt Mårts att tillsammans med tretton forwards, åtta backar och två målvaktskollegor ta sig till Kosice i Slovakien för VM-läger 3. Ett Kosice Viktor varit i 2003 och där spelat en match för 2stad Cobras mot bl a annat dåvarande NHL spelaren Nagy, en match Viktor har mycket positiva minnen från, bland annat spelade han 1-1 mot denne Nagy, som då var en världsspelare.
Intervju-offer?
Viktor om matchen, -det var samma matchbild som i onsdags mot tyskarna, vi äger matchen och de kommer i ströanfall. Spelet böljar fram och åter så det gäller att vara fokuserad. Vi vinner, då är man alltid nöjd är svaret på frågan om den egna insatsen.

Om Viktor kom närmare en plats i den slutliga VM-truppen återstår att se, tyskarna var en ganska enkel munsbit för Tre Kronor, i båda matcherna. Det svenska laget hade en bättre teknik och var först på pucken både i anfallszon och försvarszon.

 


Uppvärmning med HVs Martin Thörnberg
Uppvärmning med Thörnberg

Lars-Göran Lundvall VF och Tre Kronor
Lars-Göran Lundvall
Tre Kronor legendaren från 60-talet ärades med blommor av hockeyns ordförande, sen fick han på NHL manér sätta igång matchen, med pucksläpp.

30 sekunden
Efter knappa halvminuten första ingripandet

Massor med chanser

Tre Kronor hade som i föregående match mot tyskarna otroligt svårt att sätta pucken i nät fast chanser fanns
vilket skottstatistiken visar, från speciellt de två första perioderna 15-13, 26-7, 7-17

Powerbreak 1
Lätt stretch i samband med powerbreak

Trångt
Mycket hände ända upp i ansiktet på Viktor

1-0
1-0 skott på halvdistans av Tre Kronors bäste forward för kvällen

#20 Martin Thörnberg
Målskytt #20 Martin Thörnberg 1-0

Var är pucken ?
Ibland blev det mer än lovligt rörigt, att då kunna se pucken, måste vara svårt

Pucken sögs in i plocken
Pucken sugs in i plocken

Mer plockeriarbete
Mer plockeriarbete

Nära, skjuter inga harar
Nära, skjuter inga harar

Andra perioden inleder tyskarna bra, men sen blir det Tre kronor för nästan hela slanten

En mot två
En mot två

2-0
2-0 genom #33 Jakob Silfverberg

#33 Jakob Silfverberg
#33 Jakob Silfverberg

Plockpotatis
Plockpotatis, säsongen är i full gång

Silfverberg tar yttervägen in
Silfverberg tar yttervägen in

Viktors puck
Viktors puck

Högtrafik
Högtrafik

Bakom förlängda, igen !
Bakom förlängda, igen !

Snowface
Snowface

Sympati/empati
Thörnberg fult slashad, har rejält ont, Viktor visar stor sympati/empati, åker med hela vägen till båset med honom

Sen blev det dags för tredje och den sämsta av de sex perioderna Tre Kronor spelade i de två matcherna mot Tyskland

Bäste tysk forward för kvällen
Bäste tysk forward för kvällen, på väg mot sitt mål, då kände nog Viktor att det var viktigt att få snabb puckkontroll

Powerbrake
Powerbrake, time for stretching

Fasth-Lander
Undrar vad herrar Fasth och Lander talar om, i väntan på spel, när tysk spelare behöver hjälp av isen

Viktors puck
Viktors puck

Handske på pucken
Handsken på pucken

Skott på tvären
Skott på tvären, såg farligare ut än det var
En av två tyska chanser
En av två tyska chanser, mycket mer hade de inte på de 60 minuterna, de hade en klockrent i stolpen också, men denna var 20 cm utanför

Tyska förbundskaptens trojkan
Tyska förbundeskaptenen Uwe Krupp och hans trojka undrade nog, über den fantastische toorkeepern

Tack för match
Tack för match, ovanligt känslofullt från alla utespelarna när Viktor fick hålla nollan i sin andra match.
---


Tre Kronor debut för Viktor Fasth


VHC-sonen Viktor Fasth gjorde onsdag 6 april debut i Tre Kronor med den äran, vilket skedde i Halmstad Arena.

Han blev därmed den förste vänersborgare att spela i Sveriges mest älskade landslag, vilket det blev utsett till av Aftonbladet 2010.
Av 29 skott räddade han 28.

Uppvärmning
Uppvärmning med allt tätare tryck på kassen.

Osäkra miner
Mycket munarbete, visst var det några herrar, som innan match såg lätt osäkra ut. men grabbar det är sport vi talar om.

Nedsläpp
Nedsläpp och kampen är igång. Dessvärre/bättre blev det spel mot tyskarnas kasse de två första perioderna, men i tredje fick Viktor visa vad han går för.
Skotten fördelades sålunda 12-5, 17-76, 5-17 med räddningarna 5-11, 7-16, 16-5 vilket visar på ganska stor svensk oförmåga att sätta pucken i mål.

Första chansen

Första chansen bara efter 42 sekunder, utvisning Tyskland efter tripping.

Bakom mål
Viktor tar sig snabbt bak mål lägger pass till #2 Lerums-killen John Klingberg, numera Frölunda.
Fasth var mycket snabb på att när han hade pucken, lämna den till en medspelare för att undvika avbrott och tekningar i egen zon, matchen igenom.

Den sitter i plocken
Skottet fångar Viktor i plocken
Efter rejält tryck av kronorna får förre Mölndalsspelaren Nicklas Lazu (pappa Tyrone som spelade många gånger mot VHC på 80-talet, för Kungälv, numera tränare i Kungälv), Nicklas får smördiagonalare av en inte helt rättvänd Björn Melin,

1-0  , 15:24
 och trycker till direkt och har satt sin första balja i Tre Kronor, grattis.

Till andra perioden:

Backhjälp

Alla kronorna agerar försvarare, när Viktor sätts i arbete av tyskarna.

Gånger två
Fasth ger Fasth ett handtag i försvarsarbetet.

Räddning med klubban
Räddning med klubban och plocken är inte långt borta.

Avvaktande utvisning
Full fart till båset, avvaktande tysk utvisning och krockar nästan med Klingberg.
 
Tekning
Skönt var att se den koncentration och fokus, Viktor hade vid precis vartenda tekningstillfälle i svensk zon.

Benskyddsräddning
Fasth använder benskyddet att rädda med.

Kan inte hålla
Viktor kan inte hålla skottet, viftar undan det ner i sarghörnan.

Då går vi över till tredje perioden:
Vad finner vi där, om inte ett Tre Kronor som tappat rejält med skridskoåkning och passningstempo och genast morskade motståndaren upp sig.

Trångt se igenom
Trångt se igenom spelarna mot skytten.

Axelräddning
Med övre delen av högeraxeln räddar han sitt mål från påhälsning.

Plock och stöt räddning
En del puckar kom i konstig fart och vinklar, här får Viktor knuffa undan med både stöt och plock, ner i sarghörnan.

2-1 reducering
En puck som missades av försvaret gav Tyskland ett enkelt mål, som Viktor inte hade en möjlighet att ta, det blev soperent efter missförstånd om var pucken skulle komma av uteförsvarare. 
Så fort går det i internationell hockey, ett misstag och motståndaren hugger som kobran, blixtsnabbt.

Efter målet
Det var bara för Fasth att skaka av sig och fortsätta med sin helfokusering på spelet.

Försvarskunnande
Genomgående i matchen så var det bra med försvarskunnandet och utförandet av alla spelare.
Andreas Jämtin kanske den forward som var för dagen allra duktigast av utespelarna.

Plockpotatis
Här har han bra koll med plocken, Viktor.

Långt ute
Långt ute och plockar åt sig pucken .Den aktivitet Viktor fick utveckla för att försvara målet i tredje hade inte behövts om laget sett till att sätta alla chanser.
Det var i första och andra ett halvdussin chanser som spelare av den här kvalitén borde kunnat göra något bättre av.

Pär Mårts

Pär Mårts om dagens Tre Kronor och Viktor Fasth till VHCs reporter, -ett ungt lag med bra utbildade spelare som spelar en annorlunda hockey, jämfört med Tyskland som är ett fysiskt spelande lag. Vi försvarade oss väl i kväll. Men vi når inte ända fram, utan vi vill ha mer skott och gå på returer. Viktor Fasth känns tryggt, inga stora rörelser. 

Spelar man bra, stärker man sina aktier, längre fram. Mer än så vill inte Mårts säga om Viktors chans till spel i Tre Kronors VM-lag.

Efter match
Efter matchen sa Viktor att det var, -en lurig match, med tyska ströchanser, men jag hade bra fokus och fick bra hjälp av utespelarna. 

Underbart att få debutera i Tre Kronor, det var mitt livs pojkdröm som gick i uppfyllelse, säger Viktor, efter att han varit i TV-studion och fått frågor om eventuell NHL-karriär. 
Kanske det blir så, att om han kommer till VM och får visa upp sig, att han får lämna hunden kvar hos föräldrarna i Nordstan. Den smällen tror jag föräldrarna Kenteric och Kristina tar.


Det går många frågor till Sveriges mest intervjuade och omskrivna idrottspersonlighet, det senaste kvartalet. I Halmstad var det fyra av de skrivande reportrarna och SVT som ville tala med honom, inte ens Mårts hade så många som ville höra honom.
 
En av mina frågor gällde nervositeten, om den sa Viktor, -jag var mycket nervös inför matchen, men det försvann i samband med nedsläpp. Sen var det bara kul, det gäller att ta vara på sina chanser sen är det upp till förbundskaptenen, men visst vill jag slåss för en VM-plats.

Sett över de 60 minuterna anser jag att han gjorde en 100%-ig insats, vilket borde lova gott för närmaste framtiden. 
För denne VHCare, som varit de senaste månadernas mest omtalade idrottspersonlighet i Sverige, en kille det nu också går NHL rykten kring. 
Fortsättning följer, helt säkert, redan på fredag i Scandinavium, så skall du se Viktor Fasth i målet, ta dig till Götet.

 

 

 ---

 

Viktor Fasth i 2STAD HOCKEY CUP U 16
På lördagen 2 april fick VHC och U16 besök av Sveriges hetaste idrottsperson
Viktor i omedveten Roger Melin-pose

Ett par dagar i föräldrahemmet och lugn med ro, innan det bär av till ännu ett stort äventyr, landskamper mot Tyskland.
Härligt att han ställde upp för moderklubben och var med och coachade i segern mot Bålsta.
Mer bilder kommer vid ett senare tillfälle.

--- 

Exklusiv intervju med Viktor Fasth timmarna innan första semi mot Färjestad

 

Foton från sista seriematchen HV-AIK 2-1, den 19 februari 2011

Uppvärmning

Vad gjorde att du bestämde dig för att bli målvakt, och hur gammal var du då?
 - Jag bestämde mig för att bli målvakt för att jag tyckte dom hade "fräcka" masker och skydd, sen fick jag min första plockhandske när jag var cirka 3 år gammal har jag för mig.
Tjusningen med att vara målvakt är att gränsen mellan att bli hjälte eller syndabock är väldigt hårfin, detta har jag alltid fascinerats utav.
Tillbakapressat AIK-lag i första

Vad anser du att en målvakt skall ha för fysik och vad är viktigt att träna på i ungdomsåren?
-Som målvakt måste du vara väldigt vältränad, du är på banan i minst 60 minuter/match och måste hålla fokus och vara på tå hela tiden. 
Det är många matcher och en väldigt lång säsong och då gäller det att orka hela vägen. 

Om man skall hålla en bra nivå en hel säsong så gäller det att ligga i topp på dom flesta fystesterna man gör med laget. 
Som målvakt bör man lägga extra fokus på mage, rygg, ben och snabbhetsträning (explosivitet).
Balansen är också oerhört viktig.

Fortsatt HV-tryck i första

Vad försöker du tänka på när det gäller kost i relation till träning och tävling?
 -Det gäller att fylla på depåerna mellan träningar och matcher så att inte kroppen bryts ner, återhämtningen måste vara maximal för att kunna prestera varje dag.
Du måste äta så ofta och mycket du kan egentligen, däremot är det ju väldigt viktigt att äta rätt sorts mat.
Jag försöker hålla mig ifrån så kallad skräpmat under säsong då det innehåller alldeles för lite energi t ex pizza och hamburgare.
Men har man några dagar emellan matcherna så kan det slinka ner en pizza:) .

Maten som jag stoppar i mig är efter tallriksmodellen (framförallt husmanskost) plus att jag dricker extra kosttillskott för återhämtningen.


Melin och laget oroade när HV pressar som värst.

Hur laddar du med kosten inför en match?
-Inför match gäller det som sagt att fylla på alla depåerna så att man orkar hela matchen.

Jag försöker äta så mycket som möjligt på matchdagar, det blir oftast 3-4 mål mat innan match och ett mål mat direkt efter match. Detta kompletteras med olika kosttillskott, framför allt efter match för att skära ner på återhämtnings tiden.

Inför andra

Har du någon som hjälper dig att äta rätt?
-Vår fystränare hjälper oss med kosthållningen och tipsar oss om vad och hur vi ska äta. 

Vi får föra kostdagbok som han sen för in i ett dataprogram, där kan man sen se om det är något man måste äta mer eller mindre av.

Timeout slut

Har du någon "last", som du inte kan vara utan?
-Min största last är väl snuset tyvärr, det går inte riktigt ihop med idrott.

Mannen, masken och lugnet

För att nå målet att stå i Elitserien, hur mycket tid har du lagt per vecka efter det att du lämnade ungdomshockeyn?
-Jag får lägga ned väldigt mycket tid för att nå dit jag vill, det har jag lärt mig under min resa dit jag befinner mig idag.

Vill man bli bättre får man träna bättre helt enkelt, man får ingenting gratis och kan inte leva på enbart talang.

 Det spelar ingen roll hur stor talang man har, tränar man inte så blir det ingenting.


I såväl division ett som elitserien tränar man i stort sett varje dag, skillnaden i elitserien är att man spelar match varannan dag nästan hela säsongen vilket gör att träningarna blir färre.
Alltså tränar man nästan "mer" i de lägre divisionerna.

Reducering 2-1

Vad skiljer att stå i mål i tvåan, allsvenskan och elitserien?
 -Skillnaderna på de olika serierna för mig som målvakt är framför allt att spelarna är skickligare på att skymma målvakterna framför mål.

Spelarna väntar oftast in folk som försöker skymma målvakterna innan dom skjuter.
Spelet runt kassen är tuffare och som målvakt får du jobba hårdare för att t ex se pucken.

Sista minuten, så nära 2-2, var det

Framför allt går det snabbare och man måste minimera sina misstag annars ringer det direkt. 
Släpper man en "retur" så kan man nästan räkna med att det blir mål.

Tack för match

Vad utmärker ditt målvaktsspel?
-Jag ser mig själv som ganska lugn i målet och ganska bra på att hålla puckar samt bra på att läsa spelet. 

Bäste spelarpris till Viktor

Avslutar Viktor före sin nästa utmaning, semifinalserien mot Färjestad.
Jag hoppas alla får möjligheten kolla in Viktor i semifinalserien

Man kan bara gratulera Vänersborgs HC till att ha fostrat, en mycket ödmjuk men bestämd kille, 
som utvecklat sitt spel mycket beroende på en vinnarskalle av stora mått.
---

Efterord till Viktor Fasths matchserie, den 28 mars 2011

AIK föll med den så kallade flaggan i topp. Som lag hade man inte orken kvar att ställa om fullt ut, till en ny serie, högst förståligt.
Man måste ha varit där som lag för att förstå hur svårt det är.
Färjestad har i princip varit i varannan final senaste tio åren, sådant ger positiva vibbar långt in i en klubbs själ.

Viktors insats över de fyra matcherna kan jag inte annat än beundra. Han hade någon liten svacka vid ett par tillfällen i två av matcherna men inget som egentligen hade med slutresultaten i de matcherna att göra.
Den hjälp han hade av sina utespelare, fallerade i de tre sista matcherna, mycket beroende av att "springet" i utespelarnas ben, inte fanns kvar.

 

Att Viktor tagit nya steg i sin utveckling har den andra halvan av säsongen klart visat.

Nu blir det "permis" några veckor, om inte Pär Mårts ringer ett samtal inför VM.  
Vilket han behöver göra, för att visa att han har kvar sin trovärdighet om att den som är hungrig och visar framfötterna samt kan anpassa sig till hans spelidé, får en plats i landslaget.

27 mars 2011
 

2STAD HOCKEY CUP U 15 (96) placeringsmatch 6-7, Vänersborgs HC - Mjölby, 3-15
(2-6, 1-9) skott 12-41 (6-24, 6-17)

Ett tröttkört Vänersborgs-lag hade inte orken kvar i sista matchen.
Tränaren Tomas Lindahl, -sammantaget har vårt lag gjort en bra cup. 

Hårt tryck nästan hela matchen mot det bakre försvaret
Reducering till 3-11, en rejäl strut i målvaktens vänstra kryss från #15 Dennis Rosanders klubba
Reducering till 3-11, en rejäl strut i målvaktens vänstra kryss från #15 Dennis Rosanders klubba
Matchens två stora lirare, #11 Brandon Zauers grattar Rosander till målet
Matchens två stora lirare, #11 Brandon Zauers grattar Rosander till målet

Onsdag 23 mars 2011

Skönt att läsa "ledaren" av Håkan Lind i dagens (onsdagen den 23 mars 2011),  Vänersborgaren.

 Där han uttalar följande:

-Jag följer inte hockey speciellt flitigt och har inte förrän förrän NU förstått att han är från Vänersborg.
Bra reflexion av en sångare och bandyvän.

Har DU/NI sett  http://www.vanersborgshockey.se 
 

Lördag 20 mars 


2STAD HOCKEY CUP U 14 (97) kvartsfinal Vänersborgs HC - Boro/Vetlanda Hockey, 5-3
(2-2, 3-1) skott 23-17 (12-10, 11-7) speltid 2x20


VHC-laget i denna match: målvakt Eric Samuelsson, avbytare Per Isberg.
Adam Magnusson, Caspian Wallin, Dennis Rosander, Eric Carlgren, Filip Jengard, Jacob Fredriksson, Isak Albinsson, Hampus Wulcan, Gustav Almér, Richard Nunstedt, Rasmus Helgesson, Kevin Wikstedt, Jonathan Åkerfeldt och Pontus Gravander.


I denna match var Dennis Rosander MVP

Första perioden är jämn där VHC tar ledningen, men Boro kommer ikapp.
2-2 målet för vänersborgarna 19.37 gav rejält med energi till periodpaussnacket och laget lyckades redan efter 25 sekunder i andra ta ledningen. Därifrån, växte laget än mer och det blev rejält starkt både i försvarszon och giftigt framåt.

Grundspel VHC-Bäcken 3-1, Diö-VHC 1-6, VHC-Storhamar 1-4, Tranås-VHC 4-6
Semifinal Karlskrona-VHC 5-0 och orken var slut för VHC-laget.
Lagets MVP i turneringen här utsågs Caspian Wallin.  

#23 Eric Samuelsson, gjorde skillnad i matchen
Alla sätt att ta sig fram i anfallszon är bra
2-2 genom #7 Adam Magnusson, en strut som heter duga

Lördag 12 mars 2011

2STAD HOCKEY CUP U13 Vänersborgs HC vs Rönnängs IK, 2-2

(1-0, 1-2) SKOTT 21-15 (9-5, 12-10) speltid 2x20

VHC-laget i denna match: målvakt Anton Sahlström avbytare Emil Eriksson
första: Casper Andersson, Jonathan Andersson, Filip Berg, Christoffer Persson och Alexander Eriksson
andra: Linus Blücher, Benjamin Lindahl, Rasmus Lundqvist, Oskar Andersson och Lovisa Sjöberg
tredje: Carl Strömdahl, Anders Gunnarsson, Jacob Kjellsson, Fabian Karlsson och Karl Asklund
fjärde: Oskar Eriksson, William Falkstrand och Johannes Bergström.

Fighting face Filip Berg efter att han satt 2-1
2-1
Stabilt försvar, skott kommer
Försvar, första vägen till anfall
Bara en skridskoskena i vägen
Även sista chansen var #6 Filip Bergs, en stor lirare och spelare med näsa för målet.

I grundspelet hamnade VHC på tredje plats och i placeringsmatch fick laget möta Sparta från Oslo, finalen vanns av Malmö IF då de slog skånekollegan Åstorps IF.

Uppvärmning Uppvärmning

Lördag 19 februari HV - AIK 2-1

Viktor Fasth räddar 30 av 32 skott i sista seriematchen mot HV

Viktor utses till bäste spelare i AIK

Viktor om sig själv som målvakt dagen före första semifinalmatchen mot FBK 


Vad gjorde att du bestämde dig för att bli målvakt, och hur gammal var du då?


- Jag bestämde mig för att bli målvakt för att jag tyckte dom hade ''fräcka" masker och skydd, sen fick jag min första plockhandske när jag var cirka 3 år gammal har jag för mig.
Tjusningen med att vara målvakt är att gränsen mellan att bli hjälte eller syndabock är väldigt hårfin, detta har jag alltid fascinerats utav. 

Vad anser du att en målvakt skall ha för fysik och vad är viktigt att träna på i ungdomsåren?

-Som målvakt måste du vara väldigt vältränad, du är på banan i minst 60 minuter/match och måste hålla fokus och vara på tå hela tiden. Det är många matcher och en väldigt lång säsong och då gäller det att orka hela vägen. Om man skall hålla en bra nivå en hel säsong så gäller det att ligga i topp på dom flesta fystesterna man gör med laget.

Som målvakt bör man lägga extra fokus på mage, rygg, ben och snabbhetsträning (explosivitet).
Balansen är också oerhört viktig.

Inför andra

Vad försöker du tänka på när det gäller kost i relation till träning och tävling?

-Det gäller att fylla på depåerna mellan träningar och matcher så att inte kroppen bryts ner, återhämtningen måste vara maximal för att kunna prestera varje dag.
Det gäller att äta så ofta och mycket man kan egentligen, däremot är det ju väldigt viktigt att äta rätt sorts mat.

Jag försöker hålla mig ifrån så kallad skräpmat under säsong då det innehåller alldeles för lite energi, t ex pizza och hamburgare.
Men har man några dagar emellan matcherna så kan det slinka ner en pizza:) .

Maten som jag stoppar i mig är efter tallriksmodellen (framförallt husmanskost) plus att jag dricker extra kosttillskott för återhämtningen.

Hårt tryck i första

Hur laddar du med kosten inför en match?

-Inför match gäller det som sagt att fylla på alla depåerna så att man orkar hela matchen,

Jag försöker äta så mycket som möjligt på matchdagar, det blir oftast 3-4 mål mat innan match och ett mål mat direkt efter match.
Detta kompletteras med olika kosttillskott, framför allt efter match för att skära ner på återhämtnings tiden.

Ännu mera tryck mot Viktor, Melin oroad

Har du någon som hjälper dig att äta rätt?

-Vår fystränare hjälper oss med kosthållningen och tipsar oss om vad och hur vi ska äta.

Vi får föra kostdagbok som han sen för in i ett dataprogram, där kan man sen se om det är något man måste äta mer eller mindre av.

Efter timeouten i andra

Har du någon "last", som du inte kan vara utan?

-Min största last är väl snuset tyvärr, det går inte riktigt ihop med idrott.

2-1 AIK reducering
Viktor i tredje

Jag får lägga ned väldigt mycket tid för att nå dit jag vill, det har jag lärt mig under min resa dit jag befinner mig idag.

Vill man bli bättre får man träna bättre helt enkelt, man får ingenting gratis och kan inte leva på enbart talang.

Det spelar ingen roll hur stor talang man har, tränar man inte så blir det ingenting.

I såväl division ett som elitserien tränar man i stort sett varje dag, skillnaden i elitserien är att man spelar match varannan dag nästan hela säsongen vilket gör att träningarna blir färre.

Alltså tränar man nästan ''mer" i de lägre divisionerna. 

Bäste spelare i AIK

Vad skiljer att stå i mål i tvåan, allsvenskan och elitserien?

-Skillnaderna på de olika serierna för mig som målvakt är framför allt att spelarna är skickligare på att skymma målvakterna framför mål.
Spelarna väntar oftast in folk som försöker skymma målvakterna innan dom skjuter.
Spelet runt kassen är tuffare och som målvakt får du jobba hårdare för att t ex se pucken.

Framför allt går det snabbare och man måste minimera sina misstag annars ringer det direkt. Släpper man en "retur" så kan man nästan räkna med att det blir mål.

Tack för match

Vad utmärker ditt målvaktsspel?

-Jag ser mig själv som ganska lugn i målet och ganska bra på att hålla puckar samt bra på att läsa spelet.

Avslutar Viktor, dagen före hans nästa utmaning, semifinalserien mot Färjestad. 

Föräldrarna Kenteric och Kristina lyser upp med stolthet när de ser på bilden på en tvåårig Viktor med klubba. Den bilden får familjen ha för sig.Man kan bara gratulera Vänersborgs HC till att ha fostrat, en mycket ödmjuk men bestämd kille, som utvecklat sitt spel mycket beroende på en vinnarskalle av stora mått.

Jag hoppas alla får möjligheten kolla in Viktor i semifinalserien, en mycket ödmjuk men bestämd kille.

Klockren ribbträff, Nittorps målvakt duckar för projektilen från David Mårtensson. Klockren ribbträff, Nittorps målvakt duckar för projektilen från David Mårtensson.

6 februari 2011
Vänersborgs HC vs Nittorps IK 5-0

(2-0, 3-0, 0-0) skott 31-24 (14-9, 12-6, 5-9)

Nittorp helt utspelat i dryga två perioder.
Tränaren och vinnarskallen dessutom Vänersborgs första elitspelare (HV och Frölunda) Hans "Mille" Jönsson, blev bara svartare och svartare i ansiktet  desto längre matchen gick.

När NIK började komma igen tog Vänersborgs tränaren Peter Andersson vid 52.13 timeout, för att som han sa efter matchen,
-jag ville ha en nolla i kolumnen för NIKs mål.